Sunnuntai-ilta, ihana ja ihmeellinen auringonpaiste, sauna lämpiämässä, peti odottamassa. Joskus sitä on tyytyväinen hyvin vähäänkin, varsinkin tapahtumarikkaan ja mukavan viikonlopun jälkeen.

Kummipojallani oli perjantain 9-vuotissynttärit ja olin luvannut järjestää ohjelmaa pihalle. Oli sokkojonoa, virranylitystä, evoluutiota... Pojat osallistuivat innokkaasi ja toisiaan kannustaen. Oli ilo seurata heitä ja nähdä, kuinka hyvin yhteistyö sujui.

Seuraavana aamuna käänsin rattia kohti Kaatialaa, Kuortaneen ja Alavuden likellä olevaa avolouhosta, joka on suosittu sukelluskohde. Aikanaan tein siellä laitesukelluskurssin ensimmäiset sukellukset - vuosi taisi olla 96... mutta kukapa noista vuosista. Nyt kuitenkin sukelsin ilman laitteita. Oli siinä laitesukeltajilla ihmettelemistä, kun 18 vapaasukeltajaa kelluu pinnalla ja välillä katoaa köyttä pitkin minuutiksi tai kahdeksi pulpahtaakseen kuin korkki jälleen pintaan. Vesi oli kirkasta ja sukeltamisesta teki erittäin nautittavan pinnan alaiset näkymät tai ylipäätään se, että näki. Asikkalassa vesi on mustaa, 30 metriin ei näe edes pintaa. Fiilis oli aivan erilainen ja sukeltaminen tuntui helpolta. Syvyyttä ei ollut köysissä kuin 25 m, kaivoksen syvimmän kohdan ollessa 30 m :ssä, mutta eipä tuo haitannut. Sunnuntain sukellukset jäivät muutamaan free immersioniin (köydestä vetäen alas ja sama ylös), koska kylmyys iski todella nopeasti ja rajusti luihin ja ytimiin. Mutta kokemus oli minulle uusi, joten ei ollut aivan turha dyykki. Suosittelen kylmään oloon rajua kiroilua, se auttaa sen hetken, että saa märkäpuvun pois päältä ja vaatteet tilalle. 

Lauantai-iltana saunottiin pitkään järven rannalla ja uimassakin oli mukava käydä. Osa purukkaa oli saunomassa parin sadan metrin päässä ja vilvoittelu tauolla huomasimme Jusiin ja Eeron uivan meidän rantaan. Hurjia kavereita, vesi ei kuitenkaan ollut 13 astetta enempää. Adonikset nousivat vedestä heilläpä oli saunajuomat mukanaan: kaljapullo teipattuna ilmastointiteipillä haukkariin. No kuinkas muuten! Jonkin aikaa saunottuaan pojat uivat takaisin, tällä kertaa Jussi kuljetti saamansa olutpullon simmaretten peppupuolella. Taistelusukeltajien turnauskestävyyttä ; ) ja kekseliäisyyttä.